Bidos

Bidos regnes som samenes nasjonalrett, og blir ofte servert i bryllup, konfirmasjoner, barnedåp og lignende. Det er en kraftig rett bygget på en av de mest sentrale råvarene i det samiske kjøkken, nemlig reinsdyret.

Ingredienser

500 g reinskav, bog eller stek

1.3 l vann

1 stk løk

3 stykker gulrøtter

4 ts salt

1 ts pepper

4 stykker poteter

Bruning

2 ss margarin

5 ss hvetemel

Meljevning

2 dl vann

2 ss hvetemel

Slik gjør du

Start med å lage bruningen ved å smelte margarin og la det å en brunlig farge.

Ha i fire av fem spiseskjeer hvetemel og rør om til du får ønsket brunfarge. Rør deretter inn resten av melet.

Lag deretter meljevningen ved å røre sammen vann og hvetemel.

Hakk løk, skjær poteter og gulrøtter i biter.

Kok opp kjøtt og salt, tilsett løk og bruning. Småkok i 20 minutter.

Tilsett gulrøtter og meljevning. Kok i 15 minutter.

Tilsett potetene og kok i 15 nye minutter, eller til potetene er møre.