Bidos
Bidos regnes som samenes nasjonalrett, og blir ofte servert i bryllup, konfirmasjoner, barnedåp og lignende. Det er en kraftig rett bygget på en av de mest sentrale råvarene i det samiske kjøkken, nemlig reinsdyret.
Ingredienser
500 g reinskav, bog eller stek
1.3 l vann
1 stk løk
3 stykker gulrøtter
4 ts salt
1 ts pepper
4 stykker poteter
Bruning
2 ss margarin
5 ss hvetemel
Meljevning
2 dl vann
2 ss hvetemel
Slik gjør du
Start med å lage bruningen ved å smelte margarin og la det å en brunlig farge.
Ha i fire av fem spiseskjeer hvetemel og rør om til du får ønsket brunfarge. Rør deretter inn resten av melet.
Lag deretter meljevningen ved å røre sammen vann og hvetemel.
Hakk løk, skjær poteter og gulrøtter i biter.
Kok opp kjøtt og salt, tilsett løk og bruning. Småkok i 20 minutter.
Tilsett gulrøtter og meljevning. Kok i 15 minutter.
Tilsett potetene og kok i 15 nye minutter, eller til potetene er møre.