Lungemos
Man kan vel ikke påstå at lungemos er verdens mest appetittlige navn på en matrett, men la ikke det være argumentet for å ikke smake! Dette er helt nydelig mat med flere bruksområder, og absolutt en rett å ta med seg om man ønsker å spise hele dyret fra hode til hale. Lungemos kan lages av innmat og kjøtt av ulike typer dyr – svin, vilt, storfe eller lam.
Ingredienser 1 prosjon gir ca 1kg ferdig lunemos
ca. 400g hjerte
ca 400g lunger
ca 400g kokekjøtt
1 ss salt
2 stk. laurbærblad
1 stk. løk
0,25 ts malt allehånde
0,25 ts ingefær
0,5 ts kvernet pepper
Slik gjør du
- Skyll alle kjøttingrediensene godt i kaldt, rennende vann. Fjern hinner, fett og store ganger og skjær i litt mindre biter. Legg alt i en romslig kjele og hell på vann til det dekker. Tilsett ca. 1 ss salt per liter vann, og laurbærblad.
- Kok opp, senk varmen og la kjøttet trekke i 2-3 timer. Fjern skum og urenheter som danner seg på toppen etter hvert.
- Grovhakk løk. Kjør kjøtt og løk i Food prosessor i omganger til det er en jevn masse.
- Ha massen over i en kjele igjen og krydre med salt, pepper, allehånde og ingefær. Spe med kokekraften til massen har konsistens som en pastasaus. La alt småkoke i ca. 10 minutter.
Server lungemos med kokte eller stekte poteter, pasta, potetmos, rotmos eller gulrotmos, dampede grønnsaker, erter, rå løk, rødbete, sylteagurk, tyttebær, flatbrød, lefser eller lomper.
Du kan også tilsette urter som for eksempel timian eller persille og grønnsaker som løk, selleri og gulrot i kjelen under koking. Dette gir ekstra smakfull kraft.