Bollekake med rabarbra og vaniljekrem

INGREDIENSER

Vaniljekrem:

0.5 stk. vaniljestang

3 dl melk

5 stk. eggeplomme

0,5 dl sukker

1 ss maisenna

Bolledeig:

950 g hvetemel

150 g sukker

0,25 ts salt

5 dl melk

25 g fersk gjær

150 fersk gjær

1 stk egg

150 g smør i terninger

Syltet rabarbra:

2 stilker rabarbra

1,5 dl vann

1 dl sukker

0,5 dl eplecidereddik

Melisglasur

75 g melis

0,5 stk eggehvite

0,5 ts sitronsaft

Slik Gjør Du

Lag vaniljekrem først. Del vaniljestang i to på langs, skrap ut frøene og ha dem i en kjele sammen med resten av ingrediensene. Visp alt godt sammen . Varm opp blandingen under omrøring til kremen begynner å tykne. Når kremen har blitt tykk og fin, trekk kjelen av platen og avkjøl kremen.

Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle. Varm melk til den er fingervarm, smuldre gjær i melken og pisk inn egg. Hell blandingen i bollen. Elt deigen på middels hastighet i en kjøkkenmaskin med eltekrok, ca 10 minutter. Du kan også elte deigen for hånd.

Tilsett smør og elt deigen til den slipper bollen og er smidig og fin, ca. 10 minutter.

Dekk til bakebollen og sett deigen til heving på et lunt sted. Hev deigen til dobbel størrelse, ca. 1time.

Lag syltet rabarbra mens deigen hever. Skrell rabarbra. Ikke kast skallet, det gir fin farge til laken. Kok opp rabarbraskall, vann, sukker og eddik i en kasserolle. Kutt rabarbra i små biter og legge dem i kasserollen når sukkeret har løst seg opp. La det småkoke i 2 minutter. Avkjøl. Oppbevar gjerne syltet rabarbra på glass med lokk.

Smør en liten langpanne, ca. 25×35 cm med smør. Ha deigen i langpannen og klem den ut i formen. Lag små groper i deigen. Dekk til og sett deigen til etterheving på et lunt sted i ca. 30 minutter.

Trykk ned gropene en gang til og fyll dem med vaniljekrem og syltet rabarbra. Bruk en sprøytepose eller en liten teskje for å fordele vaniljekrem utover . Dekk til på nytt og sett deigen til heving i ytterligere 30 minutter.

Forvarm stekeovn til 225 C. Sett formen i stekeovn på nederste rille og stek kaken i 10 minutter. Sett formen på en rist og avkjøl.

Bland sammen melis, eggehvite og sitronsaft til en glasur. Ha glasuren på kaken rett før servering.

Bildet er hentet fra www.pixabay.com og fotograf er mp1746