Pasta Carbonara

Pasta carbonara er en klassiker på middagsbordet. Det finnes mange forskjellige varianter av pasta carbonara – noen liker å lage carbonara med fløte, andre med erter – men her går vi for en helt klassisk variant med pancetta og parmesan.

Ingredienser 2 porsjoner

  • 100 g pancetta, eller tørr saltet bacon
  • 50 g parmesan, eller pecorino
  • 2 stk egg, mellomstore
  • olivenolje
  • 200 g pasta, tørr, gjerne spagetti eller bucatini
  • salt
  • pepper

Til servering

Parmesan, eller Pecorino

Persille, hakket, kan sløyfes

Slik gjøres det

Skjær pancetta eller bacon i små biter. Visp egg og ost godt sammen i en bolle, visp til blandingen blir litt luftig. Stek pancetta- eller baconbitene gylne i en romslig stekepanne med en klunk olivenolje.  Sett pannen til side så lenge.

Kok pastaen i rikelig med fosskokende godt saltet vann (bruk cirka 1 ss salt per liter, smak på vannet). Husk at pastaen skal kokes «al dente», det vil si at det fortsatt skal være litt tyggemotstand i pastaen. Ta vare på cirka 1 ½ dl av kokevannet når du heller den perfekt kokte pastaen over i et dørslag.

Gi pannen med pancetta (eller bacon) en rask oppvarming før du trekker pannen til side og heller all pastaen over i pannen.

Tilsett eggeblandingen og spe med litt av kokevannet mens du svinger på pannen og blander alt godt sammen. Sausen skal bli saftig, glatt og glinsende – og absolutt ikke kornete. Krydre med kvernet sort pepper og salt hvis nødvendig.

Serveres umiddelbart med litt ekstra parmesan eller Pecorino!