Anne-Katrine Hegna Hærland

,Anne Katrine Hegna Hærland født 1972, er en norsk komiker og programleder som er mest kjent fra underholdningsprogrammet Nytt på Nytt på NRK.

I 2005 gav hun ut den humoristiske boka Krig og fred og religion og politikk og sånn, og i 2007 gav hun og Eyvind Hellstrøm ut kokeboken Inn med sølvskje: bagatellemat gjort forståelig.

Hærland begynte å jobbe som lystekniker i NRK i 1993. Deretter ble hun ansatt i NRK’s U-redaksjon og jobbet der en måneds tid. Høsten 1996 debuterte hun som programleder i serien Direkte lykke som gikk på NRK2. Høsten 1997 ble hun programleder i sitt eget show, Bombay Surprise, deretter i programmet Bla, bla, bla i 2000.

Hærland er særlig kjent for sin deltakelse i programmet Nytt på nytt, hvor hun var fast paneldeltaker  sammen med Knut Nærum og Jon Almaas fra 1999 til 2007. Hun fikk publikumsprisen for Nytt på nytt under Gullruten 2007. I 2012 sluttet hun i NRK etter 15 år og gikk til TV NORGE der hun fikk sitt eget talkshow, Ann-Kat. 

Talkshowet hadde premiere våren 2013, men hadde lave seertall. Den 2. mars 2016 ble det kjent at TV NORGE ikke vil fornye kontrakten med Hærland når den går ut.

Høsten 2013 var hun igjen å se som paneldeltaker i Nytt på nytt på NRK. Etter avtale med Knut Nærum skal hun sammen med han danne et rent Halden-panel.

Våren 2022 ble Hærland tildelt hedersprisen under Gullruten 2022.

Hærland har også opptrådt som Stand up komiker i flere år og har vunnet klassen beste standup artist undere Komiprisen  2003, 2006 og 2009.  I 2003 hadde hun stor suksess med enmannsforestillingen Jeg er ikke Dina, og i 2006 og 2007 var hun aktuell med forestillingen Tatt av vinen.

I 2016 ble det kjent at hun hadde øyesykdommen retinitis pigmentosa. Hun fikk diagnosen på midten av 1990-tallet. Sykdommen gjør synet hennes gradvis verre, og når det mørkt kan hun nesten ikke se. Hun kan heller ikke lenger kjøre bil.

I februar 2015 ble det kjent at hun skulle seile til Antarktis med Jarle Andhøy i hans nye båt  etter tapet av Berserk ll. Seilasen ble filmatisert og sendt på TVNORGE under tittelen berserk i pionerens farvann. Etter at Andhøy ble tiltalt for brudd på meldeplikten i forbindelse med sine seilaser til Antarktis måtte Hærland vitne i retten i februar 2016.