Gyros i pita med tzatziki
Lag deilig gresk gyros i pita med tzatziki og drøm deg bort til de gresk øyer!
Ingredienser
4 porsjoner
500 g strimlet svinekjøtt
2 fedd hvitløk
1 stk rødløk, liten
3 ss olivenolje
1 rødvinseddik
1 ss honning, flytende
1 ss oregano, frisk og hakket
1 ss timian, frisk og hakket
1 ss rosmarin , frisk og hakket
salt
pepper
olje, til steking
Til servering
løk, finsnittet
tomater, grovhakkede
pommes frites
persille, hakket
pitabrød
1 stk agurk
2 fedd hvitløk
5 dl gresk yoghurt, eller yoghurt naturell
1 hvitvinseddik , eller sitronsaft
2 ss olivenolje
1 ss mynte, frisk, hakket
salt
Slik gjør du:
Tzatziki
Riv agurken på et rivjern og legg den over i en sil. Dryss over klype salt , bland godt og la agurken legge et kvarters tid. Press mest mulig vann ut agurken (legg agurken på midten av et rent kjøkkenklede, pakk sammen og klem ut overflødig væske).
Finhakk eller riv hvitløken og bland sammen hvitløk, yoghurt, eddik, olivenolje og mynte. Rør inn agurken og smak til med mer salt hvis nødvendig. Litt kvernet pepper kan også brukes.
Gyros
Skjær kjøttet i strimle. Finhakk løk og hvitløk. Bland sammen kjøtt, løk, olje, eddik, honning og krydderurter. La kjøttet marinere i minst 1 time og gjerne natten over.
Varm en stor stekepanne. Krydre kjøttet med salt og kvernet papper og stek det over høy varme til kjøttet er gjennomstekt.
Fyll pitabrødene med kjøtt, tzatziki, løk, tomater, persille og pommes frites.