Fastelavnsboller med bringebærkrem

Fastelavnsboller med bringebær krem smaker friskt og godt. Ønsker du en annen smak på kremen, kan du benytte syltetøy av eksempelvis jordbær, blåbær, eller eplemost. Dette er en fin oppskrift å teste ut på morsdagen og fastelavn nå 11.februar.

Ingredienser

180 g sukker

1 pose idun mors hjemmebakte tørrgjær for søte deiger

1000 g hvetemel

4 ts malt kardemomme

1 ts salt

1 ss idun mors hjemmebakte ferskere bakst (valgfritt)

2,5 dl kaldt vann

2,5 dl kald melk

180 g romtemperert smør eller margarin

Bringebærkrem

6dl kremfløte, bringebærsyltøy eller rørte bær

Friske bringebær

Fremgangsmåte

Ha de tørre ingrediensene i en bakebolle for kjøkkenmaskin og tilsett romtemperert smør i terninger og væsken. Elt med deigen smidig med eltekrok i ca. 13 minutter på lav hastighet, og 2 minutter på middels hastighet til deigen har fått et godt gluten-nettverk. Elter du deigen for hånd, må du beregne omtrent dobbelt så lang eltetid.

Dekk til bakebollen med plast og la deigen forheve i 30 minutter.

Velt deigen over på en ren kjøkkenbenk. Trill deigen til like store boller og legg på stekebrett med bakepapir . Vil du at bollene skal bli like store, kan du bruke en kjøkkenvekt og veie hvert deigemne opp til ca. 80 gram per bolle.

Dekk stekebrettene til og etterhev bollene i ca. 60-90 minutter eller til er dobbelt så store.

Forvarm i mellomtiden stekeovnen til 200 grader med vanlig over-og undervarme.

Ønsker du at bollene skal bli glansfulle på toppen, kan de pensles rett før steking eller med det samme de kommer ut av ovnen, mens de ennå er varme. Pensles de før steking, får den en mørk gyllen farge. Pensles de etter, får bollene en mer lys gyllen farge .

Bollene stekes i ca 10-13 minutter eller til de har fått en gyllen farge over og under . Steketiden vil variere fra ovn til ovn, og på hvor store du lager bollene.

Avkjøl bollene på en rist etter steking. Pisk kremfløten ganske fast, og bland i ønsket mengde med bringebærsyltetøy . Del bollene i to, legg på et godt lag med bringebærkrem (samt friske bringebær, hvis ønskelig), og legg på toppen . Ha gjerne et melisdryss på toppen av bollene!