Vinterens minestronesuppe

INGREDIENSER
2 ss olivenolje

2 (ca. 175 g) gulrot, skrelt og skåret i to på langs og dretter i ca. 1 cm tykke skriver på tvers

1 mellomstor rødløk, grovhakket

3 selleristilk, (med blader), skåret i 1 cm tykke skiver

6 hvitløksfedd

400 g mangold, stilken avskjært og finhakket, bladene finstrimlet

1 liten bunt bladpersille, finhakket

2 flådde tomat, (gjerne hermetisert), avrent og grovhakket (evt. en håndfull cherrytomater, delt i to)

400 g svartkål, (cavolo nero), stilken avskjært (brukes ikke), bladene finstrimlet

250 g kokte hvite bønner, fra 1×400 g boks, skylt og avrent, eller 100 g tørre, kokt

1 l kokende kraft, kylling eller grønnsak

1 ss finhakket frisk salvie, eller timian

extra virgin olivenolje, til topping

finrevet parmesan, eller annen godt modnet hardost, til topping

salt og pepper

SÅNN GJØR JEG DET

  1. Fres gulrøtter , rødløk og selleri i olivenoljen i en stor tykkbunnet kasserolle på lav varme til det hele er mykt og ganske mørkt i fargen, ca. 20 minutter. Rør jevnlig.
  2. Ha i hvitløksfedd, finhakket stilk fra mangold, tomatene fra boks og halvparten av bladpersillen. Rør godt om og fres videre under jevnlig omrøring i ca. 10 minutter
  3. Ha i halvparten av mangoldbladene, halvparten av svartkål/cavolo nero-bladene, 2/3 av bønnene, mesteparten av kraften og litt salt og pepper (med mindre kraften du bruker allerede er krydret). Kok opp, skru ned temperaturen til lav og la putre under lokk i en halvtime. Fyll på med mer kraft eller vann om nødvendig.
  4. Bland de resterende bønnene med litt kraften fra suppa og kjør glatt med en stavmikser eller blender.
  5. Ha i resten av mangold -og svartkål/cavolo nero-bladene, kok opp og trekk av varmen Bland inn bønnene du kjørte med stavmikser sammen med frisk salvie eller timian. Smak til med salt og pepper
  6. Server suppen varm toppet med extra virgin olivenolje og parmesan etter smak