Vigdis Hjorth

Vigdis Hjorth er en norsk forfatter. Hun er en av våre mest sentrale samtidsforfattere og har skrevet barnebøker, romaner, essaysamlinger og en intervjubok. Den prisbelønte romanen Arv og miljø fra 2016 startet en stor debatt om bruken av levende modeller i litteraturen og ble nominert til National Book Award og millions Best Translated Book i henholdsvis USA og Storbritannia. Romanene hennes er oversatt til 27 språk.

Hjorth er vokst opp i Oslo og er cand.mag. med fagene idehistorie, statsvitenskap og litteraturvitenskap. Hun har også studert litteraturhistorie og jobbet i Barneradioen i NRK.

Hun debuterte med bøker om barn og ungdoms forelskelse og seksualitet og fikk rask anerkjennelse og en stor leserkrets. Hjorth er også en politisk forfatter. Hun har mottatt den høythengende Gylendalprisen for 2010, og Kritikerprisen 2012. I 2014 ble hun tildelt Brageprisens hederspris og Doblougprisen i 2018 for sitt forfatterskap.