Verdens beste kanelboller

4. oktober er det igjen klart for kanelbollens dag – og dermed har vi en god unnskyldning til å kose oss med deilig ferskt bakverk. Den søte bolle tradisjonen stammer fra Sverige og startet i 1999 da Hembakingsrådet feiret 40år. Her til lands er også bakverket kjært og med mange navn: Skillingsbolle, kanelbolle, kanelsnurr og kanel i svingene. Bollen kommer også i flere fasonger og former. Det er vanlig å fylle bollene med smør, sukker og kanel, men det eksperimenteres stadig med mer spennende varianter med ekstra fyll eller topping. Her kommer en god oppskrift du kan prøve:)

Ingredienser:

1 liter melk

300 g smør

250 g melis

100 g gjær

0,5 ts kardemomme

1,5 kg hvetemel

Fyll:

150 g mykt smør

4 ss sukker

2 ss kanel

Pensling:

1 egg

1 ss melk

Fremgangsmåte:

Kok opp melk, smør og melis. Avkjøl blandingen til den er fingervarm (37 grader). Rør gjæren ut i væsken. Bland i kardemomme og hvetemel. Elt deigen til den er smidig. Kjevle ut deigen til en stor, kvadratisk leiv (ca. like stor som en langpanne.) Smør på mykt smør og dryss over rikelig med sukker og kanel. Rull leiven sammen til en tykk, fast rull. Skjær store skiver som du legger på bakepapirdekkende stekeplater (bruk gjerne 4 stekeplater hvis du må). Det skal totalt bli ca. 30-35 store kanelboller. La de heve lunt i ca. 40 minutter. Visp sammen egget med litt melk og pensle over bollene. Stek bollene midt i ovnen ved 230 grader i 10-12 minutter. Steketemperaturen på 230 grader er temmelig varm. Følg godt med når du steker bollene. De skal bli gylne i fargen og gjennomstekte, men ikke brent.

God kanelbolle dag!